Installatie kunstgras

Kunstgras leggen :

Zelf kunstgras leggen is eenvoudig, volg de leginstructies

Benodigdheden :
- kunstgras 
- geotextiel 
stabilisatiedoek
- stanleymes

Optioneel :
- zelfklevende lijmband 
- valdempende matten
- vulzand

Ondergrond :
Verwijder eerst het oude gras en egaliseer de zwarte grond. Breng vervolgens als ondergrond een zandbed van 4 á 5cm brekerzand (straatzand) aan. Door het zandbed goed aan te trillen of aan te wateren ontstaat er een stevige en stabiele ondergrond.
Ook kunt u het kunstgras direct op tegels en/of klinkers leggen.
Voor het beste resultaat adviseren wij altijd een zandbed van brekerzand aan te brengen.Wanneer het grasveld omsloten wordt door betonbandjes of tegels kunt u het zandbed als beste 1 á 2cm onder de rand leggen. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van valdempende matten moet deze dikte er natuurlijk bij geteld worden.

Egaliseren :
Wanneer het zandbed goed is aangetrild moet de oppervlakte geëgaliseerd (afrijden/uitvlakken) worden,
dit gaat het beste met behulp van een houten balk en waterpas. Zorg ervoor dat aan de randen het zandbed ook mooi straks is.

Valdemping :
Bij gebruik van valdempende matten is het extra belangrijk dat de ondergrond goed geëgaliseerd is. De matten zijn namelijk vrij stug en nemen niet direct de vorm van de ondergrond over, hier door kunnen er oneffenheden ontstaan op de plaatsen waar de matten in elkaar grijpen.

Geotextiel onderdoek :
Rol het geotextiel onderdoek (er is geen onder of bovenkant) uit over de oppervlakte. Snij het onderdoek eventueel op maat met een stanleymes. Zorg voor een overlap van 5 tot 10cm wanneer u meerdere rollen/stukken onderdoek nodig heeft. Het onderdoek moet zoveel mogelijk aansluiten aan de kanten zodat eventueel onkruid groei aan de randen wordt beperkt. Het geotextiel stabilisatie doek zorgt ervoor dat je bij het betreden van het kunstgras geen verzakkingen krijgt in de ondergrond.

Uitrollen kunstgras :
Bij het uitrollen van het kunstgras moet u rekening houden met de vezelrichting (vleug). Het kunstgras komt als beste tot zijn recht wanneer u het kunstgras zo legt dat u tegen de vezelrichting inkijkt.
Rol het kunstgras uit zodat u aan het begin en eind van de oppervlakte (bv. bij het terras) 2 á 3cm overhoudt, hierdoor heeft u meer ‘speelruimte’ om e.a. te corrigeren. Deze randen kunt u later wegsnijden.

Snijden :
Het kunstgras kan simpel op maat gesneden worden met een stanleymes. Belangrijk hierbij is dat u altijd snijd vanaf de onderkant (backing) zodat u de vezels niet beschadigd. Verwijder eerst de overtollige ‘backing’ aan de zijkanten van de rol. Dit is het gedeelte waar de rol mee heeft vast gezeten tijdens de productie. Dit doet u door deze eraf te snijden inclusief de eerste rij vezels. Zorg ervoor dat het stanleymes goed scherp is, vervang het daarom regelmatig. Doe dit zeker wanneer u rondingen wilt snijden. Het mes volgt dan makkelijker de gewenste bochtjes.Wanneer er meerdere stukken/rollen kunstgras aan elkaar gelegd worden moet u ervoor zorgen dat u beide kanten zo dicht mogelijk bij de vezel afsnijdt. Leg de delen langs elkaar zodat er een opening ontstaat van +/- 4mm. Leg de rollen nooit tegen elkaar!

Lijmband :
Voordat u gaat lijmen moet u er zeker van zijn dat het kunstgras en lijmband niet nat of vochtig is. Minimum tempertuur 8graden.
Voordat u aan het lijmen begint slaat u de kanten die gelijmd moeten worden terug (+/- 30cm). Snij vervolgens de lijmband op de juiste lengte en leg deze in het midden van de twee stukken die u aan elkaar wilt lijmen.
U kunt nu gewoon het stickervel verwijderen.
Sla nu beide kanten van het kunstgras voorzichtig terug. Let op! Nog niet aandrukken!
Open nu voorzichtig, stukje voor stukje, het kunstgras en druk het vervolgens stevig aan, let op dat er geen grassprietjes mee worden verlijmd.
Druk alles nogmaals goed aan door er overheen te lopen.

Opborstelen :
De laatste stap is het opborstelen van het kunstgras. Dit kunt u doen met een harde bezem of met een borstelmachine. Borstel tegen de vezelrichting in, hierdoor valt het eventuele zand tussen de vezels in en gaan de vezels mooi overeind staan. Doe dit net zolang dat er geen zand meer zichtbaar is en alle vezels overeind staan. Let op met het borstelen van de lijmnaden.

Bevestiging tips :
Het kunstgras hoeft niet vast gelegd te worden. Gewoon uitrollen is voldoende, zeker wanneer het kunstgras tussen tegels en/of betonbandjes is opgesloten. Mocht dit onverhoopt toch problemen geven hierbij nog enkele tips:
– Sla een houten paaltje in de grond op de plaatsen waar het kunstgras los ligt, zorg ervoor dat de bovenkant gelijk is aan de boven kant van het zand bed. Schroeft het kunstgras dmv een rvs-parker (met een ring) vast op de paal
– Strooi wat extra vulzand in aan de randen en hoeken (bv. rondom een trampoline), dit kan ook bij kunstgras zonder vulzand
- Gebruik bevestigingshaken

Opruimen en genieten!
Het werk is gedaan, opruimen en genieten van uw schitterende tuin.

Onderhoud :
Kunstgras behoeft minimaal onderhoud, wel adviseren wij u om regelmatig het gras op te borstelen (middels een harde bezem) zodat de vezel mooi overeind blijven staan. Bij intensief gebruik kan het zijn dat het vulzand in de loop de tijd gaat inklinken, controleer dit jaarlijks en voeg wat extra vulzand toe wanneer nodig.
Bladeren kunt u gemakkelijk met een bladblazer verwijderen. En vuil kunt u met een hogedrukreiniger verwijderen. Zorg ervoor dat u wel genoeg afstand tussen de reiniger en het kunstgras houdt (+/- 50cm). Verwijder bladeren en vuil regelmatig zodat er geen schimmelvorming kan ontstaan.

Veel plezier met uw kunstgras!